KONTAKT

Pošaljite nam poruku ili nas pozovite

Proverite slobodan termin i zakažite na vreme

Napravili smo formu za proveru termina kako bi vam olakšali zakazivanje kada niste u mogućnosti da nas pozovete. Po prijemu poruke poslaćemo vam predlog za vaš termin na mejl adresu koju upišete. Očekujemo vas!

Pitanja pre zakazivanja

Odgovori na često postavljana pitanja

Pitanje: Za kada je moguće zakazati pregled?

Pregled je moguće zakazati svakog radnog dana od 11 do 19 časova, subotom po dogovoru. Najbolje je da kontaktirate sa nama i saznate koji su termini slobodni.

Pitanje: Da li je potrebno da imam snimak pre pregleda?

Ako želite da zakažete pregled, a prošlo je više od šest meseci od vašeg zadnjeg odlaska stomatologu, poželjno je da uradite ortopan, snimak svih zuba, i da sa njim dođete na prvi pregled. Ukoliko ga nemate, stomatolog će vam dati uput da ga uradite i donesete na sledeći zakazani termin. Ako je razlog vašeg javljanja zubaru bol, u tom slučaju je neophodno da ponesete snimak.

Pitanje: Da li su rendgenska snimanja štetna?

Sa razvojem tehnologije uznapredovali su i aprati za snimanje zuba i vilice, pa tako danas postoji digitalno snimanje, koje je mnogo preciznije, a i zračenje je minimalno. Digitalno snimanje zuba ima i do 10 puta manje zračenje od standardnog rendgen aparata. Uz to, svako snimanje zuba je lokalizovano zračenje i traje kratko, a postoje zaštitne kecelje, koje pacijenti obuku kada im se radi snimanje da bi se maksimalno zaštitili od mogućeg zračenja. Naravno, trudnicama se ne preporučuje snimanje do završetka trudnoće, takođe se i ne preporučuju mnogo česta bespotrebna snimanja.

Pitanje: Šta je ortopan?

Ortopan ili ortopanotomogram je snimak zuba i vilica u jednoj ravni (preseku) na kojem se vide obe vilice, kao i svi zubi u vilicama. Služi nam kad želimo da vidimo generalno stanje u ustima, prisustvo nekih većih karijesa ili lezija na zubima i vilicama, prisustvo neizniklih umnjaka, kao i njihov položaj, postojanje parodontopatije, takođe se mogu videti i alveolarni procesusi maksilarnih sinusa i nosne pregrade. Ovaj snimak nam je često potreban kad planiramo protetsku rehabilitaciju pacijenta. Ali kada je u pitanju lečenje zuba, neki suspektni karijesi ili bol zuba, tada se od pacijenta traži da uradi "mali snimak" ili retroalvelarni snimak zuba, gde se precizno traži koji zub želi da se snimi i na njemu možemo videti neke sitnije detalje u vezi sa datim zubom. Važno je napomenuti da su rendgenski snimci samo pomoćna dijagnostička sredstva i da su nepotpuni bez pregleda.

Pitanje: Zub me boli, šta mogu da uradim da ublažim bol pre nego što dođem?

Zubobolju pacijenti opisuju kao nesnosan bol i kao jedan od najgorih bolova koji čovek može da doživi. On može biti oštar, probadajući, pulsirajući, takav da zrači u okolna tkiva i zube. Važno je znati da se u tim situacijama može uzeti neki analgetik koji će ublažiti bol. To može biti brufen, nimulid, panadol, kafetin... Nešto što koristite protiv bolova i što vam pomaže, ali bol neće prestati dok se vam stomatolog ne pruži prvu pomoć. Pacijenti često posežu i za antibiotikom, ali on nema funkciju kod upale živca zuba. Čak i ako dođe do oticanja zbog zuba, stomatolog treba da bude taj koji će proceniti da li je potrebno ordinirati antibiotik u datoj situaciji ili ne.